Sari la conținut

Cadouri personalizate

  • Jurnal
  • 6 min read

Dacă ar fi să ne luăm după rezultatele căutărilor pe Google, un cadou personalizat este un obiect util sau decorativ pe care poți aplica un text original sau adaptat, sau o fotografie cu care vii de acasă. Poate fi orice, de la tricou, cană, breloc la ceas de perete sau un obiect pur decorativ.

În ultimii ani căutările au migrat pe grupurile specializate de pe facebook. În multe grupuri destinate cadourilor, personalizate sau nu, cel mai des căutătorul scrie doar caut cadou pentru soț/ iubită/soacră/nași/profesor/medic/etc. contactez ce îmi place și atât. Nu vârstă, nu prea hobby-uri, ocupație sau interese, tip de personalitate sau sistem de valori. În primele 10 minute primește în jur de 250 de comentarii cu oferte de produse, nu idei. Dacă moderatorii nu opresc comentariile se adună în câteva ore un fel de supermarket virtual acolo, dar ca un fel de grămadă fără posibilitatea de a sorta după vreun criteriu.

Există momente cheie în an când acest fenomen ia foc. Anul acesta am observat incendii masive la sfârșit de an școlar. Îmi imaginez peste 2-3 ani un educator/ învățător/ profesor care are o cameră special destinată, cu rafturi stil stand de prezentare, plin de plachete, tablouri, ceasuri, rame foto, etc cu poze cu foști elevi, cu clase, cu profesorași din lut polymeric, o jungle de licheni, flori de săpun sau criogenate și o enciclopedie de texte din registrul “cel mai bun diriginte”, “nu te voi uita niciodată”, “tu ai fost cel care (..)”. Nu pot să nu admit că reclama, care a prezentat acel obiect pe o măsuță sau pe un raft decorat simplu, alături doar de o vază simplă și o lumânare parfumată, și-a atins obiectivul.

Este adevărat că un astfel de obiect, prin design, prin execuție, prin valoarea amintirii, prin originalitatea textului poate fi unic, dar un profesor va avea mulți elevi, un medic va avea mulți pacienți. Nu aș vrea să fiu în locul acestui profesor, să caut soluții să păstrez peste ani, la loc de cinste toate aceste mici comori, cu siguranță oferite și primite cu drag.

Am mai observat un trend, acela de a oferi obiecte decorate cu elemente din sfera meseriei destinatarului, de exemplu pentru cadre medicale, orice de la seringi, stetoscoape, dințișori, pastile, organe, halate și bonete, pentru contabili – calculator, pix, foaie de calcul, monede și bancnote, pentru profesori – cărți, table cu formule.

De fapt, indiferent de ocazie căutăm să oferim experiențe, emoții plăcute, nu doar obiecte. Și atunci când oferi un cadou este și despre tine, și despre destinatarul cadoului și despre relația ta prezentă și viitoare cu destinatarul. Să nu oferi nimic și un zâmbet cald poate fi mai potrivit decât ceva nici frumos nici util și un n-am știut ce să-ți iau sau n-am avut timp să-ți iau altceva.

Surse de inspirație și de achiziții avem astăzi mai multe și mai la îndemână decât oricând. Indiferent de ce consideri potrivit să oferi drept cadou, de la un buchet de flori la clasica sticlă de băutură,  poți adăuga o notă personală, poți adapta întregul cadou ocaziei sau destinatarului. Nu este nevoie să ai o îndemânare ieșită din comun ca să faci asta, este suficient să aloci puțin timp și interes. Uite câteva exemple diferite, pentru inspirație:

  • cumpără o roabă de jucărie, din lemn, metal sau plastic, scrie un mesaj original cu markerul pe ea, așază o sticlă de băutură, poate și două pahare, bomboane sau alune, un buchet de flori și ceva gheață și ai obținut un cadou jucăuș, pentru un cuplu la care mergi în vizită, care va provoca veselie, vă veți putea bucura împreună de gustări și le rămâne și o amintire, micuța roabă putând fi folosită pe post de frapieră și ulterior;
  • cumpără o sticlă de băutură și suficiente bomboane rotunde ambalate individual în staniol auriu sau alb/ argintiu, lipește-le pe sticlă în formă de ananas, ornează gâtul sticlei cu hârtie verde în stilul frunzelor. Poți adăuga unul sau două pahare de vin în care plasezi lumânări parfumate cu arome de fructe sau exotice și ai obținut o poveste fructată și un cadou personalizat, util și ieșit din comun, pentru o prietenă;
  • cumpără un vas de sticlă, o vază, un bol sau o bombonieră frumoasă, aranjează în vas flori naturale, adaugă nuci întregi, alune de pădure sau bomboane ambalate individual, ornează aranjamentul cu o ghirlandă luminoasă micuță, între 1 și 3 metri, pe baterie. Poți scrie și un mesaj pe o felicitare sau o fotografie semnificativă pentru destinatar;
  • cumpără o sticlă de băutură, înfășoară beteală verde sau albă pe ea în formă de pom de Crăciun. Lipește sau prinde cu șnur subțire bomboanele de beteală, poți adăuga fundițe, steluțe, globulețe mici. Nu uita să ornezi și dopul. Adaugă o ghirlandă luminoasă multicoloră mică, cu baterii. Împachetează câteva ciocolățele sau prăjiturele stil macarons individual, ca pe niște mici cadouri. Poți plasa totul pe o tavă frumoasă pentru servire pe care pui un pic de vată sau lână albă.

Uneori și ambalajul ales pentru un cadou clasic poate fi nota personală, sau combinația de componente, nefiind nevoie de texte, fotografii sau o întreagă sesiune de lucru manual. Alteori chiar și clasicul buchet de flori este total nepotrivit, de exemplu pentru o activistă de mediu care poate privește tăierea plantelor în acest scop ca pe o crimă, sau pentru o artistă, dacă primește 50 de buchete de flori pe scenă în același timp, la finalul piesei.

Eu cred că pentru ca un cadou să fie cu adevărat personalizat și să își atingă scopul trebuie să poată transmite destinatarului:

  • te respect, ești important pentru mine, am ales să îți ofer ceva ce ți se potrivește,
  •  îți dăruiesc ceva de care să te bucuri acum sau care să îți fie de folos în timp.

Tu ce crezi? Cum alegi să dai o notă personală atunci când oferi un cadou?

Care a fost cel mai interesant personalizat cadou pe care l-ai primit sau pe care l-ai oferit?

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *