Deșeurile noastre merită o a doua șansă
Natura și întregul univers pare să aibă un sistem propriu de reciclare perfect. Cum ne putem readapta și noi la natură și la universul din care facem parte?
În România colectăm selectiv deșeuri și reciclăm extrem de puțin, tăiem păduri necontrolat și împădurim – aproape deloc, consumăm mult, poluăm excesiv. Efectele poluării ne afectează pe toți, chiar dacă suntem sau nu conștienți de asta.
Ce putem face? Multe, totul depinde de disponibilitatea fiecăruia dintre noi. Suntem siguri că știți unde să căutați inspirație pentru asta.
Ce facem noi? Reutilizăm cartonul provenit din ambalaje și recipiente de lactate.
Rețeta e simplă:
Ingrediente:
- carton provenit din cutii de transport/ ambalare;
- aracet cât cuprinde;
- un borcănel sau o cutie din plastic sau un balon sau… ce mai aveți prin gospodărie de prisos;
- bandă adezivă de hârtie;
- decorațiuni și armături după pofta inimii;
- silicon transparent sau un adeziv similar;
- vopsea tempera sau acrilică.
Mod de preparare:
Se curăță cartonul de etichete, bandă adezivă și capse metalice, se taie mărunt și se pune la înmuiat în apă fierbinte pentru câteva ore.
Se mixează cartonul înmuiat și se scurge de excesul de apă. Se amestecă bine cu aracet până se obține un aluat omogen, păstos.
Se adaugă puțină imaginație sau un strop de inspirație și, pe un suport ales, care poate fi un borcănel, un balon umflat sau orice formă din hârtie sau folie de aluminiu, se adaugă cu degetele pasta de carton în forma dorită. Se finisează cu o pensulă înmuiată în apă, cu multă răbdare.
Pentru decor se pot adăuga decorațiuni din pietre de sticlă, sârmă, ghirlande luminoase, etc.
Se lasă apoi la întărit aproximativ 36 de ore. Se finisează apoi cu hârtie abrazivă cu diferite granulații. Se pictează apoi cu atenție în culorile dorite, cu vopsea acrilică sau tempera. La final se poate lăcui sau nu, în funcție de design sau destinație, se poate decora cu plăntuțe vii sau cu creioane colorate sau bețișoare de urechi sau orice altceva vă mai trece prin minte. Dar nu sclipici! Evitați sclipiciul. Acesta se recomandă doar celor avansați, altfel riscul de a obține un rezultat chicios este alarmant.
Felicitări! Vă puteți bucura acum de un produs al imaginației proprii, care poate fi pus pe raft sau îl puteți oferi cadou cuiva drag.
Vă rugăm să ne trimiteți câteva fotografii cu rezultatul.